ARAMA

DÜNYA BANKASI SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER PROJESİ EK F...

Geri

DÜNYA BANKASI SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER PROJESİ EK FİNANSMAN YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJESİ

9 Ekim 2024

Çekerek Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek amacıyla Dünya Bankası tarafından finanse edilecek olan Sürdürülebilir Şehirler Projesi - II - Ek Finansman'ın bir alt projesidir. Proje Dünya Bankası tarafından finanse edileceğinden, proje hem yerel Çevre Mevzuatına hem de Dünya Bankası'nın Koruma Önlemi Politikalarına uygun olacaktır.

Çekerek Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali Projesi 1200 kWe / 1436.4 kWp kurulu güce ve toplam 2,172 ha proje alanına sahiptir. Proje, Çekerek Belediyesi'nin temiz enerji üretmesine ve enerji ihtiyacının bir kısmını çevreci bir şekilde karşılamasına yardımcı olacaktır. Proje Yozgat İli Çekerek İlçesinde uygulanacaktır.

Alanın mülkiyeti Çekerek Belediyesi'ne aittir. Mülkün tapusu Ek 1'de verilmiştir. Ayrıca, GES'in şebekeye bağlantısı, GES alanının hemen yakınındaki yol üzerinde bulunan bir direk ile yapılacaktır. Bu nedenle arazi edinimi gerekmemektedir.

Çevresel ve sosyal taramadan sonra proje Kategori B Düşük olarak sınıflandırılmıştır, bu nedenle basit çevresel ve sosyal yönetim planı öngörülmüş ve bu rapor buna göre hazırlanmıştır.

İnşaat ve işletme sırasındaki potansiyel çevresel ve sosyal etkilere işaret edilmiş ve bu raporla birlikte etki azaltıcı önlemler ve izleme gereklilikleri belirlenmiştir. Raporun ana bulguları aşağıdaki bölümlerde kısaca ve ilerleyen bölümlerde ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Projeden kaynaklanan atık oluşumu çevre ve insan sağlığı açısından bazı risklere neden olmaktadır ve bu risk, etki azaltma önlemlerinden önce orta düzeyde olarak belirlenmiştir. Bu riski ortadan kaldırmak için atıklar toplanacak, ayrıştırılacak ve güvenli bir depolama alanında depolanacak, herhangi bir kirlenme veya dökülmeye izin verilmeyecek ve ilgili yönetmeliklere uyulacaktır. Bu azaltımlardan sonra riskin önemi düşük olacaktır.

Nakliye faaliyetleri nedeniyle egzoz emisyonları artabilir. Bu etkiyi azaltmak için makine ve ekipmanların rutin bakımları yapılacak ve ilgili yönetmeliklere uyulacaktır. Projede kullanılacak yakıt standartlara uygun olacaktır. Bu etki azaltma önlemlerinden sonra bu parametrenin etkisi düşük olacaktır.

Üçüncü taraflarca istihdam edilen işçiler ve tedarik zinciri, çalışma koşulları gerekliliklerine uygun bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak için kendi Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemine (ÇSYS) sahip olacaktır.

Geçici işçi akışları ve sosyal çatışma riskinin topluluk dinamikleri üzerindeki etkileri için işin yüklenicisi bir İşgücü Yönetim Planı hazırlayacak ve riski en aza indirecektir.

Yetersiz işçi sağlığı ve güvenliği koşulları da azaltılması gereken bir diğer risktir. Çalışma sahası ve işçiler her türlü acil duruma ve her türlü sağlık ve güvenlik sorununa hazır olacaktır. İşçilerin çalışma koşulları yerel mevzuatla uyumlu olacaktır.